Crònica diada de la Grallada, Vilanova i la Geltrú 2018

Autor Convidat: Francesc Olivares

 

Després de l’actuació de Sabadell, iniciàvem una setmana complicada. Calia veure com estava la colla després d’aquell 5d8. Els dubtes es van dissipar ben de pressa, a l’assaig del dimarts ja es va poder veure que la colla tenia ganes de fer bons castells a Vilanova, i això es va confirmar a l’assaig del divendres, on tot i fer un assaig lent, es van fer grans proves. Al final de l’assaig, com sempre, els caps de colla anuncien els castells per al diumenge, 3d8, 4d8 i un castell més…

 

Incertesa, tornarem a fer el 5d8? Estrenarem per fi la torre de 8 (quines ganes de fer-la que tenim!). Caldrà esperar fins diumenge per saber la decisió final.

 

Primer però, el dissabte tocava anar a Caldes de Montbui, a reclamar altra vegada que volem el Raül a casa, a ell i a tots aquells que estan tancats a la presó injustament, o que s’han vist obligats a marxar a l’exili. No defallirem a l’hora de reclamar allò què és just… Endavant i república!

 

Ara si, després de la reivindicació arribem al diumenge, bus i cap a Vilanova. Un cop arribem allà rebem, com sempre, les pinyes via missatge de mòbil, ja sabem quins castells fem, 3d8, 4d8 i… 2d7, encara no toca la torre de 8, una altra jornada on no podrem igualar als moixis. Vist quins castells fem em fixo amb una altra cosa; al 3d8 estic posat de baix! Primer castell de 8 que faré a plaça de baix; nervis i emoció. Moments de neguit, perquè tot i estar posat sempre poden haver-hi canvis d’última hora. Arribem a plaça, ens enfaixem, i aquest cop, comencem sense pilars, directament als castells.

 

Arranquen la diada la colla local, els Bordegassos, amb un intent descarregat de 4d8. La diada promet ser llarga, ja que som quatre colles a plaça. En aquestes que se m’acosta el Rober, em dóna ànims, encara res confirmat. Nervis. Torn dels Moixiganguers, surten amb la torre de 8, primer peu desmuntat. Segon intent, torre impecable! La tenen brutal. Enveja. Després dels Moixis li toca a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, ara si, ens criden als baixos per quadrar el 3d8, confirmat, estrena a la rengla. Veiem però que la Jove vol fer el 3d9f, per tant ens esperem a quadrar. 3d9f descarregat sense problemes. Els mirem amb il·lusió i ganes de poder fer el mateix a festa major.

 

Baixos quadrats, ens agafem, mosseguem la camisa i notes aquella sensació de boca seca abans de començar el castell. Pugen els segons, primer, com sempre, demano que el segon recol·loqui els peus, més cap al coll. Pugen terços, quartes, fa calor, pugen les quintes, de moment tot bé. El pom està preparat, sembla que el castell caigui una miqueta a l’esquerra, res greu, dosos col·locats i l’acotxador a punt, no toquem res… tres passes de l’enxaneta i cap avall! Ara si; una miqueta de pit a l’esquerra i un puntet al darrere per encarar millor el final de la descarregada. Castell descarregat! La veritat, a nivell de tronc ni idea de com va anar, estava bastant concentrat en no caure de pit, allà a baix molt bé. Molt content. La gent em felicita, la diada segueix.

 

Torna a ser el torn de la colla local, que ara si descarrega el 4d8, després els moixis, que fan el 3d8 per seguir cap a la tripleta, la Jove planta un 5d8, on es crida a la canalla per aque el vegin, genial. Ara nosaltres seguim amb el 4d8, un 4d8 que el vaig notar llarg… potser era per aquest sol d’estiu que ja crema, que queia a sobre. 4d8 descarregat “sense problemes”.

 

Seguim, Bordegassos planta una torre de 7 que tot i tremolar la van poder descarregar. Moixis completa la seva cinquena tripleta de la temporada amb el 4d8, alegria per als d’igualada, ens tornarem a veure per festa major, i aquest cop intentarem fer castells més grans que els seus. Després la Jove que també planta un 4d8. Nosaltres ens disposem a fer la torre de 7, altra vegada de baix, aquest cop parella del Serrano, ens quadrem. Sembla que no molt bé, estem rectes entre nosaltres però no amb la plaça, la donen per bona i tirem amunt. Sembla que aquesta torre em tocarà tornar a patir la moto del Cierko… torre de 7 correcta sense complicacions, amb ganes de posar-li un pis més, totes les esperances posades a la festa major.

 

Per últim a Bordegassos encara els queda un castell, i volen fer el 5d7, que queda en carregat, en aquell moment estava jo amb el Polete, on ell va fer la seva crònica particular “jo ja sabia que aquest castell cauria… sempre cau algun castell” tot un visionari.

 

Acabem amb la ronda de pilars, on fem un vano de 5, i quan ens disposem a fer una segona ronda de pilars ens diuen que no, llàstima, la Laieta ja estava preparada per pujar, un altre dia serà.

 

Com no pot ser d’altra manera, mentre em desenfaixava em va tocar la típica remullada, per l’estrena al 3d8, que la veritat amb la calor que feia va venir molt bé! Després dinar a plaça i cap a la platja, on com no podia ser d’una altra forma vam seguir fent castells, aquest cop a l’aigua!

 

De tornada al bus, les mirades estàvem ja posades a festa major, on tots tenim ganes de fer una gran actuació, i tornar a descarregar el 3d9f… per fer-ho no hi ha cap altre secret que omplir la Canigó els assajos que queden… moltes ganes de festa major.

 

 

 

 

Diada “La Grallada” a Vilanova i la Geltrú

  • Bordegassos de Vilanova: (id)4de8, 4de8, 2de7, 5de7(c)
  • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 2de7
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 5de8, 4de8
  • Moixiganguers d’Igualada: 2de8f, 3de8, 4de8

 

Temporades: 2018.

Deixa un comentari