Crònica Fort Pienc – Saballuts

Autor convidat: Miquel Torregrosa

Crònica del doblet Fort Pienc – Aniversari de Saballuts

 

Els dobletscastellers poden tenir semblances amb els futbolístics i aquest cap de setmana els Gausacs n’encarem un de molt semblant al d’aquesta temporada del Barça de Valverde amb la copa del Borbó a la plaça del Fort Pienc convidats pels castellers de la Sagrada Família i la lliga a can Saballut, a la plaça del Mercat, amb la colla local i els castellers de Sant Pere i Sant Pau. Quan t’acostumes a jugar de tant en tant finals de Champions Leaguepot semblar que un doblet de copa i lliga és poca cosa, res més allunyat de la realitat, un doblet a Fort Pienc i Sabadell s’ha de valorar i gaudir perquè permet a la colla, en un sol cap de setmana, formar nous castellers a pinya, tronc i canalla, i mostrar les millor construccions que tenim a principis de juny. A més, venim d’un assaig de divendres amb molt bones proves que ens permeten somiar en fites encara més grans i desafiants, la primera portar més camises d’assaig a la Canigó cada dimarts i divendres.

El doblet no comença quan fem el primer castell a plaça, ni tant sols quan ens trobem tots a l’estació dels FFCC per agafar el tren cap a BCN. La nit del divendres i el matí del dissabte hi ha un munt de persones treballant perquè podem fer els castells a plaça. Caps de colla, equip de canalla, equip de tronc i equip de pinyes tots exposen les seves idees per les actuacions de dissabte i diumenge tenint en compte el que portem fet, les altes i baixes del cap de setmana i el que volem fer en un futur proper. Els whatsaps treuen fum i l’equip de pinyes espera pacientment (o no) que arribin els troncs del cap de setmana.

Dissabte a la tarda ens vam trobar a l’estació i després de trajecte amb FCC i metro amb l’anècdota/problemàtica de que si ens obren les portes dels FFCC també ho han de fer al metro perquè sinó paguem doble, ens vam plantar a la plaça del Fort Pienc, una plaça al costat d’un supermercat d’una coneguda cadena que no passaria cap prova en cap comissió de gènere. Afrontàvem la primera part del doblet compartint plaça amb una altre colla que va de verd, els castellers de la Sagrada Família. Era un dissabte a la tarda de compartir plaça amb famílies que passegen i nens que juguen a futbol. Tot i ser la colla convidada, després dels habituals 2pd4 d’entrada, vam obrir plaça amb un 2d7. Un castell molt més important del que els números ens podrien fer sospitar. Vam estrenar-hi pom nou i lleuger, tota l’atenció de la torre centrada en la part de dalt, que és la que necessitava confiança, per anar agafant experiència de cara a pujar-la un pis. Després vam fer un 5d7, que caps de colla van presentar com important per pujar-lo un pis més diumenge al matí castell plàcid i sense dificultats. De tercer castell hi vam plantar un 4d7 amb rotacions i proporcionant proves de plaça a castellers no tan habituals en els nostres troncs i primers cordons de pinya en els castells límit. Sobre els nostres companys de plaça 5d7, 7d7, id4d7 i 4d7 més algun peu desmuntat de castell per no ser menys que nosaltres, va fer que l’actuació s’allargués més de dues hores amb dues colles quan en diades de les de Champions Leaguequatre colles fan 12 castells més pilars en aproximadament el mateix temps. En resum, marxàvem de plaça amb la sensació d’haver fet la feina que tocava i esperant a veure el diumenge al matí en la segona part del doblet.  En el camí de tornada a casa les xarxes socials treien fum, els nostres amfitrions de diumenge en la seva actuació de vigílies havien fet id4d8, 3d8c i 2d6  … i ja se sap que Txitxesi Saballuts sempre ens mirem de cua d’ull.

Diumenge al matí segona concentració del cap de setmana a l’estació dels FFCC. Aquest cop per agafar ferrocataen sentit contrari cap a Sabadell per actuar-hi a la plaça del mercat. Aquest cop 3 colles que per completar el doblet cromàtic també anàvem totes de verd. Els que porten un temps a can Gausac saben que l’actuació de l’aniversari dels Saballuts és un clàssic del nostre calendari. Hi hem anat per vigílies i en diumenge actuant a la plaça Sant Roc i a la Plaça del Mercat. Fa dos anys hi havíem carregat un 5d8, el més matiner de la nostra història, fins que el descarregat de Firaentitats fa 15 dies li va treure aquest honor. L’any passat hi vam fer una tripleta de 8 amb un pd6 final que va quedar en carregat, la incògnita era que faríem aquest any. Després dels 2pd4 per obrir plaça vam encarar el segon 5d8 de l’any en primera ronda com havíem fet a Barcelona. Un peu desmuntat i els comentaris habituals ‘al 3 estàvem de puta mare, tan de bo en el següent estiguem igual de be’ …  segon peu i les sensacions a la pinya igual de bones, compactes i amb els segons molt ben agafats. El castell comença a pujar nerviós algun lateral comenta que baixen ostiesrares, és uns segons més lent del que seria òptim però sentim que es col·loquen acotxadors i l’enxaneta fa la doble passada, les gralles i els timbals sempre ens expliquen el castell. És el moment d’apretar el cul, i tothom hi posa un plus, és el moment en que desitges amb totes les teves forces que el castell no deixi de pesar, que pesi fins al final, perquè quan deixa de pesar saps que tot seguit vindran els cops. I així va ser, 5d8c amb la canalla petita tota fora i uns quants cops a la pinya i el tronc. Sortosament només una castellera que ha necessitat una placa per assegurar que no hi ha més que cops. Cops que alguns tenen en el físic i que tots els Gausacs vàrem rebre a nivell moral. La catedral és un dels nostres castells límit i del que sabem que podem caure com va ser el cas. En segona i tercera ronda vam completar un 4d7 i un 3d7 amb el cos i el cap més pendents dels nostres castellers que havien rebut cops que no pas del que estava passant a la plaça del mercat de Sabadell. Per això, també ens van passar una mica desapercebuts els castells que van fer els nostres companys de plaça 4d8, 7d7 i 5d7 per part dels Castellers de Sabadell i 2d7, 4d7a i 4d7 per part dels castellers de Sant Pere i Sant Pau. Tancaven plaça dos vanos de 5 de Saballuts i Sant Pere i Sant Pau i 2pd4 dels Castellers de Sant Cugat.

Vaig començar a escriure aquesta crònica dissabte al matí i no he volgut retocar el que vaig escriure abans de conèixer el resultat d’aquest cap de setmana de doblet de copa i lliga, de doblet verd. La temptació del cronista de reescriure la historia en funció del resultat final sempre hi és, i sempre és injusta. Els Gausacs tenim la maduresa suficient per saber que les anàlisis s’han de fer amb el cap fred. Tenim uns caps de colla i una tècnica que dediquen temps i esforços per poder treballar a l’assaig i dur els nostres millors castells a plaça. Si aquesta setmana i les que venen ens hi posem tots podem encarar el nostre proper doblet el de Lliga i Champions per festa major amb fantàstics reptes castellers i acompanyats de dues de les colles més en forma de la temporada 2018 els Marrecs de Salt que van descarregar aquest diumenge el 3d9f i els Moixigangers d’Igualada que porten 4 2d8f i segur que ens volen regalar més castells. De moment un petó suau, d’aquells que cura, a cadascun dels cops. I ens trobem tots per treballar als assaigs d’aquesta setmana. Gausacs amunt!!

Temporades: 2018.

Deixa un comentari