Diada de Can Jorba – 2 d’abril

Autor convidat: Marc Maymo

Tercera actuació de la temporada i, fins ara, els nou castells duts a plaça descarregats a la primera, sense cap peu desmuntat i amb força agilitat muntant les pinyes. No és un mal començament. Aquest passat diumenge, al vell mig del Portal de l’Àngel de Barcelona, hi hem descarregat el 2d7, el 4d8 i el 5d7, acompanyats de dos pd4 per obrir boca i un parell més de pilars, però de 5, per tancar la diada.

Tanmateix, aquesta vegada, la pregunta que més planava per la plaça, perdó, per l’avinguda, no eren ni el què, ni el com; era el PERQUÈ ? Perquè hem actuat al mig d’un dels carrers més comercials de la Ciutat Comtal ? Doncs un xic d’història, que no ens farà mal.

L’actuació d’aquest diumenge era en commemoració d’un antic concurs de castells que es va fer a Barcelona els anys 1964, 1965 i 1966. Aquests tres concursos es van fer en el marc de les Festes Majors de la Mercè (perquè es commemora a l’Abril uns fets ocorreguts al Setembre? Ni idea) i eren coneguts com a Trofeu de Jorba-Preciados. L’organitzador d’aquests concursos va ser la casa comercia Jorba-Preciados, formada pels barcelonins magatzems Jorba i les madrilenyes Galerias Preciados. Als tres concursos van participar-hi totes les colles existents en aquells moments i els va guanyar tots 3 la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i el millor castell que s’hi va veure va ser un 3d8 carregat per la Colla Vella l’any ’66. Fet l’apunt històric tornem a l’actuació de l’any 2017.

Cliqueu a la imatge per accedir a la galeria de fotografies de la diada de Can Jorba

Ens les prometíem tots molt feliços imaginant altre cop una actuació ràpida, sense entrebancs ni intents desmuntats per part de cap colla, el que sol ser una típica actuació de rodatge d’inici de temporada. És evident que no comptàvem amb el factor “vermell”, o “pebrots vermells” com s’autoanomenen un grup d’insurgents, o no, de la colla barcelonina a les xarxes socials. I és que vermells ens hem posat veient els dos intents desmuntats d’un 4d8 als que no calia enfilar-li la canalla per veure que no anaven a bon port. Tanmateix, malgrat el peu, els dos intents desmuntats i la ronda extra treta de la màniga de la camisa, l’actuació ha acabat sent prou àgil.

Han obert plaça uns castellers de Barcelona que, tot s’ha de dir, han fet uns molt bons castells quan s’hi han posat com calia, 3d8, 4d8 i 5d7. Quan han canviat l’estratègia, el 4 els ha sortit impecable. Els tercers en actuar han estat els Minyons de Terrassa, amb una actuació impecable, 4d8, 3d8 i 2d7. Fa uns dies semblava que s’anunciava el primer 2d8f malva de la temporada, però la baixa d’un dels segons de la torre folrada els ha fet desestimar aquest primer atac sobre un castell folrat i deixar-lo per un altre dia. Queda clar que son actuacions de rodatge.

I els segons en actuar, alabat sia el responsable, nosaltres! Hem obert plaça amb el 2d7, sense canvis d’estratègia d’última hora com va passar a Sabadell, símptoma de que hi érem tots des de l’inici i fins al final. Un 2d7 descarregat sense cap contratemps. Segon de la temporada i anar fent motxilla per arribar més amunt. De segon plat, i com ja vam fer la setmana passada, el 4d8. No ens ha quedat tan perfecte com l’anterior, tanmateix un 4d8 quiet, serè i, sensació personal, un punt més ràpid. Això si, sortint dosos ha tocat prémer una mica les dents a terços, res greu i a seguir pencant per ben aviat enganxar-li més rengles darrera. A destacar que el 4 ens ha servit per recuperar un aixecador que no descarregava un castell de 8 des d’abans de l’estiu passat. Fantàstic. En tercera ronda el 5d7, correcte però massa deformat a terços del 3 per, de moment, veure’l amb un pis més. A seguir pencant que ja arribarà.

Ja per acabar dos pd5 simultanis. Pot semblar una manera com una altra d’acabar l’actuació, però no és així. Des d’aquestes humils línies reivindico l’operació “No ens pot tornar a passar”. No, el que ens va passar a l’Eperidió l’any passat no pot tornar a succeir. Tothom fent vanos de 6 i nosaltres mirant ?? Mai més.

 

Resum:

Castellers de Barcelona: 2p4, 3d8, id4d8, id4d8, 4d8, 5d7, v5
Castellers de Sant Cugat: 2p4, 2d7, 4d8, 5d7, 2p5
Minyons de Terrassa: 2p4, 4d8, 3d8, 2d7, v5

Temporades: 2017.

Deixa un comentari