Diada de Sant Pere a Reus – 17 de juny

Autor Convidat: Santi Pie

Cap de setmana de doblet, nova actuació, nova plaça a Reus. Una colla diferent més amb la que actuem aquest any, colla de 9, zona tradicional i ni més ni menys que per festa major. Xiquets de Reus, Castellers de Vila de Gràcia i Gausacs, a la plaça del Mercadal. Un doblet on hem tingut algun problema a l’hora d’arrossegar camises en un cap de setmana intens, tot i que amb moltes de ganes de gaudir de la colla, de les places i dels castells.

Arribàvem en dos autocars a Reus, un pèl justos d’hora, a plaça on semblava un desert sense vegetació i un sol radiant que fonia. Tots en recerca d’un racó d’ombra on canviar-se i enfaixar-se i alguna camisa avellana que encara no apareixia.

Avançàvem davant l’ajuntament on ja es veien camises de la ciutat i ens col·locàvem on ens tocava. Al sol. Calor i desig de vent i ombra. Ens informen que Xiquets ha variat les seves intencions de plaça per no arriscar massa i obren amb un 3d8. Una ronda ràpida on totes les colles van encetar la diada amb el mateix castell, tots amb prou solvència i amb ganes d’encarar la segona ronda. Una segona ronda, on els déus enfaixats ja havien escoltat les nostres pregàries i l’ajuntament de Reus ens va cobrir d’una santa ombra.

Els locals encaraven el primer castell folrat de la diada, un 2d8f on les seves peces eren força més altes de les que estic acostumat a veure a plaça. Tot i girar-se i amb uns moviments a la baixada de l’enxaneta, els Xiquets el van defensar fins a la descarregada. La meva màxima admiració a la part més alta del castell, que tot i la calor, portaven samarreta sota la camisa, marejava només adonar-se’n. Per una altra banda, els de la capital rere un intent desmuntat, que des de fora semblava perfecte però amb algun problema al nucli de la pinya, al segon intent van descarregar un 7d8 sense massa problemes, convertint-se en el tercer de la temporada. Finalment en aquesta ronda, vam completar el 4d8 número 10 de la temporada! Un número per destacar a finals de juny. Que amb certs canvis i incorporacions en tot el castell, sembla que ja el tenim més que agafada la mida a aquest castell.

Per tercera ronda, tant els locals com els de Barcelona, van continuar amb un 4d8 que no els hi va donar cap problema a totes dues colles. Tot i un peu i un intent desmuntat dels de blau. Nosaltres rematàvem la tercera ronda amb una torre on hem rebaixat un pis a causa del nombre de camises però aprofitàvem per seguir consolidant el tronc a plaça amb el 2d7.

A ronda de pilars, els locals van tenir algun problema amb el pilar folrat i amb la tremolor de la carregada, des d’on jo apreciava aquest gran castell, semblava que el nucli del folre s’enfonsés i causés la impossibilitat de treballar-ho… i va quedar en carregat.

Seguíem nosaltres amb el pilar de 6, intentant empassar-nos els nervis, ja que amb els de la setmana passada només va quedar en carregat. La construcció començava amb calma fins a gairebé la carregada, però al moment de descarregar-lo, els nervis van tornar a atacar el pilar. Recordant la desil·lusió de la setmana passada, tots vam fer un sobreesforç per no repetir aquella sensació i amb un espectacular treball en tot el pilar (ja traspassat 8 vegades a l’assaig) i, amb una força titànica de la pinya, vam parar la sortida de l’enxaneta. Ja només quedava apretar el cul per tornar a celebrar, tots plegats (fins i tot, certs desconeguts de la plaça que es van afegir a nosaltres a causa de l’eufòria del moment) el segon pilar de 6 descarregat de la nostra història després d’any i mig, la meva primera diada a Sant Cugat com a gausac.

Una de les grans diferències que trobo de la zona tradicional són les sensacions a plaça, amb uns aplaudiments a la carregada del pilar, afegits a uns crits descomunals i triples aplaudiments a la descarregada, aconsegueixen multiplicar la il·lusió que ja hi posem nosaltres quan fem castells i molt més amb moments com aquests. Personalment, penso que no oblidaré mai aquest moment, i encara em costa contenir les llàgrimes recordant aquell instant a plaça.

Seguim creixent, seguim sumant, seguim preparant Festa Major i el que sembla que serà una temporada de somnis. AMUNT GAUSACS. No afluixem.

 

RESUM:

Xiquets de Reus: 3d8, 2d8f, 4d8, pd7fc, 5p4
Castellers de la Vila de Gràcia: 3d8, id7d8, 7d8, id4d8, 4d8, v5
Castellers de Sant Cugat: 3d8, 4d8, 2d7, pd6, 2p4

 

Foto: Leiva Photografy

Temporades: 2017.

Deixa un comentari