Diada dels Marrecs de Salt

Per tercera actuació consecutiva els Gausacs portàvem en cartera dos castells de 8.Solament hi havia el dubte si a 100 km de Sant Cugat podríem portar una pinya ferma, compacta i abundant per poder encarar els dos castells de 8. Un cop a plaça i vist que hi havia més altes que baixes, i que el lligat de 4 donava garanties, es va decidir fer aquests dos castells acompanyats del 5de7, castell per rodar gent a tronc, fer alguna modificació a la pinya i canviar la “rutina” de la clàssica.

Després que els Marrecs enlairessin el seu castell, ens tocava a nosaltres fer el primer castell de 8. Com a les dues últimes actuacions ens està sortint bé encarar primer el 3de8, i aquest cop no va ser diferent.

Segurament aquest 3de8 va ser el que millor es va comportar fins a la carregada dels tres que hem coronat aquest any. A la sortida de l’enxaneta hi va haver un petit ensurt a quarts que va provocar que terços i quarts haguessin de defensar la descarregada. Tot i així, el control que a poc a poc anem agafant d’aquesta estructura va fer que en cap moment es veiés perillar. Només cal afegir que aquest cop no va fer falta un peu desmuntat com els altres dos cops.

En segona ronda tocava descarregar el 4de8. Calia demostrar que el 4de8 carregat de la setmana passada és un fet poc significatiu i que l’estructura del 4de8 la tenim més que dominada. Amb canvis obligats a segons i baixos, el castell va tirar amunt després d’un peu desmuntat. En cap moment ni els castellers de tronc ni els de pinya vam acabar de treballar tan còmodes com esperàvem. Un castell força més lent que els últims va fer que mica en mica calgués treballar més que l’habitual. Tot i així, l’experiència que estem adquirint en aquesta estructura va fer que a la primera poguéssim descarregar el castell quedant en anecdotari els problemes soferts.

Per acabar la ronda de castells aquest cop vam canviar el 2de7 pel 5de7, amb la intenció simplement de fer un rodatge de més gent a plaça, cosa que amb el 2de7 és més complicat. Amb algun petit canvi al lligat del 5de7, el castell va pujar amunt. La torre tenia una mida molt bona i no va patir en cap moment. En canvi la mida de la part del 3 no era del tot bona i va fer que aquesta banda hagués de treballar una mica més del que és habitual en una estructura que no comporta gaires problemes.

Per acabar pde5 amb canvis d’enxaneta i cap a casa a celebrar aquests dos castells de 8!

Apunts:

– Sembla que aquesta segona part de temporada alguna cosa ha canviat. Sortim de 3de8, som primers o segons en el torn a plaça i no hem fet intents desmuntats.

– L’estructura del 3de8 a poc a poc va millorant. Dels tres 3d8 que hem fet, cada un ha anat millor que l’anterior.

– El poder anar fent 3de8 és una molt bona notícia, però el mantenir el 4d8, fer-lo en regularitat, i que l’ensurt de la setmana passada no hagi fet que perdéssim aquest castell, és encara molt més bona notícia.

– Vull destacar el fet de portar tres actuacions seguides fent dos castells de 8 a cada una d’elles, i això en quatre setmanes. El poder fer-ho és degut a diversos motius: el treball a l’assaig, la constància, el creure sempre que aquests castells estaven al nostre abast i sobretot que la colla està responent. Aquest diumenge és un clar exemple: poder plantejar-se de manera solvent dos castells de 8 en una actuació força lluny de Sant Cugat diu molt del compromís de la gent.

Frikidades:

– A aquestes alçades de la temporada ja portem tants castells de 8 com la temporada passada (10). En principi, si tot va més o menys com hauria d’anar, en breu podem superar aquesta xifra. De totes maneres si ens fixem bé, aquest any portem un descarregat més que l’any passat (2012: 8d + 2c; 2013: 9d + 1c)

– L’efectivitat en descarregar el 3de8 és de 3/8 (3 descarregats sobre 8 vegades que l’hem provat a plaça). En números rodons és una efectivitat del 38%.

– Estem a un 5de7 d’igualar el nombre de 4de7 (9 x 5de7 vs. 10 x 4de7)

– Portem igual nombre de 5de7 descarregats que castells de 8 descarregats (9).

– Estem a una actuació d’igualar el registre de castells de 8 portats en actuacions consecutives. El 4de8 aquest any es va portar de forma consecutiva a Mataró, Sabadell, Vigílies i Festa Major. Per tant, si podem portar castells de 8 a Tarragona i Vilafranca podrem superar aquesta fita.

– Si no haguéssim tingut les dues baixes de tronc (1 baix + 1 segon), entre el 3de8 i el 4de8 només hauria repetit una persona per pis.

– Estem recuperant el volum de gent que arrossegàvem l’any passat. Les tres últimes actuacions ens hem plantat a plaça amb més de 120 camises sense tenir en compte canalla.

Temporades: 2013.

Deixa un comentari