L’Esperidió, diada de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona

Dissabte al matí, en una hora ben estranya dins la tradició castellera, vam actuar a la diada que tanca la temporada de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, la diada de l’Esperidió. Aquesta diada rep el nom en honor a un casteller tarragoní del final del segle XIX, conegut per la seva gran força i, diguem-ho tot, per ser un punt fatxenda. Podeu trobar un petit resum de la seva vida, amb anècdotes prou divertides, en aquest blog de la Tarraco Wiki: http://www.tarracowiki.cat/wiki/Jaume_Tarragó_i_Plana.

Un any més, l’actuació ha coincidit amb el partit de lliga que enfronta el Barça i el Madrid, i enguany els organitzadors de la diada van decidir moure-la al dissabte al migdia, fet que va influir negativament en la capacitat de mobilització que normalment hem tingut per a aquesta diada i, pel que vam veure a plaça, el mateix els va passar als companys de Gràcia i, potser en menor mesura, als del Vendrell. Tanmateix, al final érem la gent necessària per dur a plaça els castells previstos. Hauríem justejat molt en cas de voler fer-hi un 2de8f, però després de la caiguda de dissabte passat amb el 2de7 a Cerdanyola i la posterior caiguda a l’assaig de divendres amb el 2de6n, és evident que ens cal asserenar una mica l’estructura d’aquest castell per permetre que la canalla s’hi torni a sentir plenament còmode i així anar a plaça amb plenes garanties.

Érem quatre colles i, per no trair la tradició d’aquesta temporada, vam sortir últims. Aquest cop, a diferència del passat diumenge a Barcelona, vam tornar a encarar l’actuació de més a menys i vam obrir la primera ronda amb un 3de8 impecable de segons en amunt. Un castell ràpid i molt ben executat per la canalla, al qual no li vam perdre la mida en cap moment. Segurament un dels 3de8 més macos que hem fet mai, si més no en l’aspecte visual, que és el que pot apreciar el públic. Certament, pel que fa a l’encaix entre els segons i la pinya segurament no va ser el més còmode dels que hem fet, però, els petits inconvenients que van sorgir, els vam poder treballar i solucionar amb serenor i sense que l’estructura en patís les conseqüències.

A la segona ronda vam fer-hi el 4de8. Després de com se’ns va complicar el castell diumenge passat, la tècnica va decidir, per aquesta vegada, treure el castell amb una alineació de tronc que acumulés una mica més d’experiència. Aquest cop el castell vam tirar-lo amunt a la primera, sense un primer intent desmuntat, però altre cop ens va quedar un 4de8 més aviat lleig i més patit del que hauria de ser.

Aquest cop, la tercera ronda va ser per al 7de7, un castell que a diferència del que vam fer el cap de setmana passat, en lloc de dur una alineació de tronc amb el que podrien ser quarts i quints d’un futur 7de8, estava dissenyada amb el que podrien ser terços i quints d’aquest 7de8. Tal com va passar a Barcelona, el 7de7 no va dur-nos cap dificultat ni a la pinya ni al tronc del castell i la canalla el va poder gaudir sense problemes. Ens calen tants lligats com sigui possible d’aquesta estructura per tal de poder dur-la a plaça amb un pis més, tant si això passa aquesta temporada com si ho deixem reposar fins a la vinent. Per acabar, dos pilars de 5 simultanis i cap a dinar que es feia tard.

Cal destacar de les altres colles el 3de9f i el 4de9f de la Jove de Tarragona. Són els primers castells de nou descarregats que nosaltres hem viscut en aquesta actuació. Una actuació on també hi vam poder veure el sisè 2de8f dels Nens –és evident que han consolidat el castell i que tenen la capacitat de dur-lo sovint a plaça. És destacable també els pilars de 6 que hi vam poder veure, tant el de Gràcia –malauradament només carregat–, com el dels Nens, amb una defensa extraordinària per part del segon i del terç.

 Autor: Marc Maymó 

 

Només per als teus ulls, uns ulls Gausacs

[bbp-single-topic id=33545]
Temporades: 2014.

Deixa un comentari