Esperidió i Vilafranca

Diada de l’Esperidió (Tarragona)

Al Pla de la Seu de Tarragona el castell de sortida fou el que des que el vam descarregar per primera vegada sempre ha anat primer, el 3de8, amb un canvi obligat al pis de quarts de la rengla. El castell va pujar amb força tremolor però controlant el moviment en tot moment.  A la sortida dels més petits es va obrir al pis de terços i es va haver de treballar per poder-lo descarregar. Tot i així el castell no va presentar sensació d’inseguretat en cap moment. Era el quart consecutiu de la temporada.

En segona ronda tocava el plat fort de la jornada, un castell que solament havíem portat un cop a plaça aquesta temporada amb poca fortuna, el 2de8f. El castell va pujar força bé sense treballar en excés folre i tronc, però a la passada de l’enxaneta l’estructura va començar a patir, i després de parar una forta revinclada quan l’enxaneta estava a quints, a poc a poc l’encaix terços+folre va començar a treballar de valent, fins que quan dosos van tocar folre la torre va cedir deixant-la solament en carregada.

La caiguda no va fer variar la planificació prevista de la jornada, i a última ronda atacàvem el que seria el 7è 4de8 descarregat de la temporada.  El castell va pujar una mica lent, i això va fer que comencés a deformar-se alguna rengla de segons i terços obrint-se en excés, però sense fer perillar el castell en cap moment. Un castell que ens ha servit per anar introduint canvis a les estructures de 8 pisos. Aquesta  variació de gent en aquesta estructura fa que no acabi de sortir un 4de8 de postal, però el domini de l’estructura fa que la puguem anar sovintejant.

Per acabar dos pilars de 5 amb estrenes, i a guardar forces per al dia següent.

 

Diada del Roser (Vilafranca)

Repetíem castell de sortida del dia anterior, 3de8: aquest cop la carregada va ser menys remenada que el de Tarragona, tot i així en quedar la rengla de la plena una mica més alta del normal a causa del pendent de la plaça, els seus components no van treballar del tot còmodes i sobretot al pis de quarts van haver de treballar amb certa incomoditat. 3de8 descarregat i ja en van 5 de consecutius.

Després d’uns moments d’espera la soca del nostre 2de8f començava a tancar-se. La mida, un cop segons estaven col·locats, era més bona que la del dia anterior. Després que tot el folre estigués al lloc, i quarts donessin el vistiplau de mides, les gralles començaren a sonar i a poc a poc el castell es va bastir amb força tranquil·litat, però amb una soca i folre treballant des del primer moment per no tenir els problemes del dia anterior. Això va permetre tenir una carregada “força plàcida” i tenir forces per a la descarregada. Això ens va permetre descarregar el primer 2de8f de la temporada, fent esclatar d’alegria una soca ben ferma.

Per acabar tocava rematar la feina amb el 4de8. Si es descarregava firmàvem la millor actuació de la història. Tothom ho tenia al cap i es respirava certa tensió abans de començar a tancar la pinya. El 4de8 es va comportar millor que el dia anterior: els petits problemes que havíem tingut encara no feia 24 hores no es van reproduir aquest cop. El castell va pujar plou plàcid però una mica lent, i la descarregada també va ser més llarga del que caldria desitjar, cosa que va provocar que pel cansament acumulat la pinya hagués de fer l’últim esforç per poder descarregar el castell. Aquest és el vuitè 4de8 descarregat aquesta temporada.

Per acabar tornàvem amb 2 pilars de 5, un dels quals va quedar en carregat.

 

Els apunts:

– Com vaig comentar en alguna crònica prèvia, estem en un moment en què si els castells s’han treballat i es tenen és el gruix de la colla qui acaba “decidint” què volem fer a plaça. Diumenge s’olorava que la colla tenia ganes de treure’s l’espineta del dia anterior i que tenia ganes de tornar amb el 2de8f, i així es va decidir fer.

– Crec que hem de donar molt i molt valor al que hem fet aquest cap de setmana. Més enllà de fer la primera o tercera millor actuació de la colla, el mèrit és poder fer aquestes dues actuacions en menys de 24 hores, i repetir l’actuació després de caure el dia anterior. Si a tot això sumem algun canvi obligat i algun que altre cop rebut en les caigudes de dissabte que van deixar gent tocada, diu molt de les ganes de fer castells de la gent de la colla.

– No me’n puc estar de recordar els moments posteriors a l’actuació de Festa Major 2013, moments de frustració, de decepció, de tristor, etc. pel resultat final d’aquella diada. Ara mirant-ho en perspectiva m’adono que van servir molt: van fer que puguem posar en valor  tota la feina feta durant aquest any, i ara n’estem recollint els fruits. Vam fer treball de formiga durant tota la primera part de temporada on no es van veure resultats directes, però ara aquesta feina està sortint a la llum.

– A plaça comentàvem que hem d’estar molt contents i no només per assolir aquests castells, sinó per com ho hem fet, demostrant tota la feina anterior i amb total garanties que aquests castells els teníem per descarregar de manera solvent.

 

Frikidades:

– Els castells de 8 descarregats representen el 2,3% del total de castells descarregats per la colla (26 de 1.141).

– Ja som majors d’edat respecte al 4de8: 18 4ed8 descarregats.

– Aquesta temporada portem més castells de 8 descarregats (14) que tots els que havíem fet abans junts (12).

– Des que vam fer el primer folre a plaça (FM 2012) han pujat 41 persones en les diferents actuacions on hem portat 2de8f, de 27 posicions possibles. (Posicions: 8 laterals + 4 vents + 4 crosses + 1 agulla + 2 escaletes + 4 primeres.)

– Tenim tots clar que l’actuació de Vilafranca és la millor de la nostra història, i en teoria la de Tarragona seria la tercera, però si comptem castells + pilars, punts en mà, aquesta última seria la segona . Això és deu al fet que l’actuació del Concurs 2012 vam acabar amb pde4 enlloc de pde5.

– Ens ha costat fins a cinc diades poder descarregar la tripleta. S’havia portat alConcurs 2012 (id2de8f, id3de8, 4de8, 2de8f, 3de8c), Diada 2012 (2de8f, id3de8, id3de8, 4de8, 5de7), FM 2013 (i2de8f, 4de8, id3de8, 5de7, 2de7), Esperidió (3de8, 2de8fc, 4d8) i Vilafranca (3de8, 2de8f, 4de8).

– Hem portat el 2de8f a plaça juntament amb la Jove de Tarragona fins a tres ocasions, i en cap d’elles hem aconseguit descarregar aquest castell (FM 2012 carregat, FM 2013 intent, Esperidió 2013 carregat).

– El 2d8f fet a Tarragona va ser més lent en temps que el fet a Vilafranca, podem comprovar-ho contant els segons que es tarda en un i amb l’altre.

– Una dada que no serveix de res, però que fa força gracia: just amb l’aleta del 2dr8f el rellotge de la façana de l’ajuntament marcava les 2:08. Ho podeu veure a alguna foto que corre per internet.

– Des que hem tret el 3de8, l’hem fet sempre a places on hi ha un cert pendent (Valldoreix, Cornellà, Salt, Tarragona i Vilafranca).

Temporades: 2013.

Deixa un comentari