La Granada i Mira-sol – 8 i 9 de juliol

Autors convidats: Núria Ribalaiga i Núria Fornt

Aquest cop us fem la crònica el grup de gralles i timbals, això mateix, els Grabals! Perquè encara que rarament sortim a les fotografies i a vegades a la tele no acaben d’encertar el so de les nostres gralles (mireu TV Sant Cugat per la diada de festa major) també en sabem de castells! En sabem prou! Encetem així l’explicació d’un altre cap de setmana amb Castells a temps complet.

El dissabte vam arribar al bus amb les camises ben posades, però amb cara de son, doncs feia núvol i després de dinar només els més previsors havien pogut fer la migdiada. Vam arribar a La Granada i per sorpresa nostra feia sol (sort que els Grabals sempre comptem amb els més previnguts que ens deixen les ulleres a cada ronda!). A la colla no ens va acabar d’agradar el carrer estret en el que havíem d’actuar, per no parlar de la pendent que tenia. Tot i així, estàvem contents perquè sempre és engrescador això de fer castells a zona tradicional i a més a més, l’actuació prometia. Ara bé, vam començar 20 minuts tard i en conjunt va ser tot molt lent; els castells no es muntaven amb antelació i això va fer que acabéssim a les 9 del vespre quan l’actuació començava a les sis de la tarda.

Nosaltres anàvem relaxats, podíem gaudir del so de les nostres gralles i dels nostres timbals amb tranquil·litat,  doncs comptàvem almenys amb 3 gralles per castell i 2 timbals, un dels quals era un reforç, un timbaler extern que ens va ajudar a que tot transcorregués sobre rodes (Gràcies Aitor!).

Sense pilars d’inici, vam ser tercers. Tot just començar, vam veure un 4d9f de Xicots de Vilafranca que tots ens vam mirar amb recel i, perquè enganyar-nos, també vam al·lucinar un pèl que fos descarregat amb èxit. El patiment era compartit a tota la plaça doncs darrere nostre, un home no parava de cridar “Avall!”, per sort, tant baixet que només Grabals ho vam sentir i no la canalla de Xicots que pujava nerviosa i ràpida cada pis. Les gralles de Xicots tenien alguns problemes d’afinació que van millorar al llarg de la diada i poca coordinació amb el timbal que no feia redoble. Potser haurien d’haver contractat un reforç com nosaltres! Els castells que els van seguir van ser 2d8f i 3d8.

Per part nostre, 4d8, 3d8  una mica lletjot, però ben descarregat i finalment un 2d7 que pel que ens han explicat va decebre algun casteller d’altres colles menys prudents. Grabals vam saber mantenir el nivell musical d’aquesta temporada. Les gralles que abans eren novelles van tocar prou bé, defensat segones veus soles. Celebrem que ja no son tan noves!

La Colla Joves Xiquets de Valls van fer tripleta, a destacar un pilar de 6 molt ben fet i força immòbil. Les gralles per això deixaven bastant a desitjar, ja que n’eren només tres i tocaven una sola veu. Malgrat quedés “sosillo” cal destacar que tenen una versió del toc molt interessant.

Tots hauríem acabat alegres i contents després dels pilars si no fos perquè no vam fer el toc de vermut amb les altres colles doncs van començar les colles roges sense nosaltres (ultratge!). És veritat que Grabals no som precisament ràpids, només cal veure les poques vegades que arribem a temps d’afinar tots junts a l’inici de cada actuació, però que no ens esperessin ens va tocar en el fons una mica el nostre cor graller i timbaler. Al final de l’actuació vam fer un pilar davant del Celler del poble on hi havia concert en viu. Ens vam plantejar fer el toc de castells amb versió “rumbera”, però ja era prou excèntric que l’enxaneta hagués de pujar el pilar amb una copa de vi!

En resum una diada molt interessant a nivell casteller i graller, una mica desastre a nivell formal.

Diumenge teníem cita a Mira-sol per a participar a la seva Festa Major. Una diada que compartíem amb els nostres apadrinats els Castellers de Cerdanyola. Érem una marea verda al Casal del barri! Els Grabals no estàvem massa satisfets, això de no tocar cap sortida llarga se’ns feia ben estrany, i es que els castells de set van predominar a la diada. En total 4d7a, 3d7, 5d7, 4d7. Tot i això, estàvem contents de poder tocar quatre castells.

Sembla que a la nostra ciutat ara és moda tocar amb altres colles, per Vigílies de festa major vam tocar per Caldes i diumenge el Nacho va ajudar els músics de Cerdanyola que feien un toc així lentet lentet. Per part nostre, vam tenir algun col·lapse seguint el timbal, però generalment vam quedar afinadets. Cerdanyola per la seva banda ens va mostrar un 3d7a, un 3d7, un 4d7 i un 5d6 ben fets tot i que en general tremolosos. El diumenge va ser rodó doncs Grabals el vam acabar fent pinya a la prova de 3d9f del final de l’actuació i ajudant també a una prova de Castellers de Cerdanyola. Finalment, un pica-pica abans de sopar ens va fer tornar a casa amb les panxes contentes. En general, una diada molt familiar i molt còmode.

Visca la gralla i visca el timbal, el que més mola és ser grabal!

(I intentar fer veure que en sabem prou com per escriure una crònica)

Resum grabal del cap de setmana:
Dissabte: 2 sortides curtes, 3 sortides llargues i un vermut ofegat.

Diumenge: 6 sortides curtes + altres sortides verdes

Resum La Granada:

Xicots de Vilafranca: 4d9f, 2d8f, 3d8, p5+6p4
Colla Joves Xiquets de Valls: 2d8f, 3d8, 4d8, p6, p5
Castellers de Sant Cugat: 3d8, 4d8, 2d7, 2p5

 

Resum Mira-sol:

Castellers de Sant Cugat: 2p4, 5d7, 4d7a, 3d7, 4d7, p5
Castellers de Cerdanyola: p4, 3d7, 3d7a, 4d7, 5d6, p5

Temporades: 2017.

Deixa un comentari