Vigílies i Diada de Sant Ponç – 13 i 14 de maig

Autor convidat: Ignacio Cierco

Ens ha costat Déu i ajuda….

Fent menció a la ja popular cançó de Manel: Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí….. en concret 4 anys d’ençà que cada 1 de gener molts especulem en fer el 2d8f per Sant Ponç. Aquest cop ja no era el primer de la temporada, però si era el primer de l’any a Sant Cugat, Ens ha costat Déu i ajuda dir que Sant Cugat ens ha vist descarregar més cops el 2d8f que no pas caure d’aquest castell (4d, 2c, 1i). Ens ha costat Déu i ajuda decidir que ja teníem prou fotos amb el rosetó darrere del 2d8f i per tant era el moment de canviar l’orientació del castell.

Però abans de ficar-nos amb la crònica de Diumenge, recordeu que els castells van començar dissabte amb les Vigílies:

Les Vigílies és aquella diada que ningú acaba de tenir clar quin és el seu objectiu: sumar algun castell important més (en format de 4d8 o 3d8), fer rodatge de gent i per tant hem de fer castells “truites” (7d7, 9d7) o pel contrari hem de fer 32,5 pilars de 4. Encara no s’ha ficat sobre la taula si solament hem de fer trobada per “pimplar-nos” 4 cerveses i dir-nos lo guapos i guapes que som per així agafar forces per l’endemà, però temps al temps.

Aquest cop la decisió va ser fer els castells “truites”, però com avui en dia tot és “branding” li vam ficar un titular prou bonic: La Diada de les 7 aletes. Personalment hauria fet el 9d7 amb 5 aletes (versió Vilafranca), i aleshores solament hagués fet falta fer el 5 o el 7 i ja ho haguéssim tingut fet.  La tercera ronda disponible de per dir-nos lo guapos i guapes que som.

I ja parlant de com va anar la diada, comentar que vam sortir de 7d7, castell que a la descarregada es va tenir que treballar a terços del 4, ja que va tenir algun petit ensurt, tot i així l’estabilitat d’aquest castell va fer que poguéssim descarregar-lo.

A segona ronda tocava la truita d’ous, patata, carbassó, ceba i espinacs. Un 9d7 que la part central no es va acabar de quadrar del tot bé i va fer que durant tot el castell es treballés un pel més del normal per ser una estructura de 7 pisos. Pels més puristes dir que el vam fer amb 3 anxanetes.

Per acabar les rondes dels castells un 5d7 que presentava alineació “pesada” i que no va tenir res destacable a nivell d’execució, però pel que fa a canalla comentar que (si no vaig errat) s’estrenava el dos de la rengla, motiu de tanta alegria que fa desencadenar una guerra d’aigua al final de l’actuació (aiiiix si s’aixequessin de la tomba els Deus Fundadors de la ZT)

La ronda de pilars començava amb un vano de 5 i acabava amb un festival de 4 pilars de 4.

Pel que fa a les altres colles els Castellers de la Sagrada família van tenir com millor castell el que els últims anys està sent el seu “buque insignia”, el 3d7ps, acompanyat dels bàsics de 7 (3d7 i 4d7) que van resoldre sense cap mena de complicació. Una colla que està firmant un començament de temporada força espectacular. Per altra banda, els Castellers d’Esparraguera, que van arrossegar força efectius, van poder completar l’actuació amb 3 castells de 7 (3d7, 4d7a i 4d7). Esperem veure ben aviat una passa més d’aquesta colla en forma de 2d7 o de 3d7ps.

Resum Vigílies:

Castellers de Sant Cugat: 7d7, 9d7, 5d7, v5, 4p4
Castellers de la Sagrada Família: 3d7ps, 4d7, 3d7, 2p4, 2p4
Castellers d’Esparreguera: 3d7, 4d7a, 4d7, p5, 2p4

I ara anem al plat fort del cap de setmana, la Diada de Diumenge, Sant Ponç podríem dir que és la primera Diada important dels Castellers de Sant Cugat a plaça pròpia, és la que ens “mig obliga” a arribar en un cert nivell i fent un símil esportiu (al que no li agradi que ens fiqui fulles :P) marca el final de la pretemporada. A partir d’aquí toca “apretar” fort.

Ens plantàvem a l’actuació de Sant Ponç amb els deures fets (5x4d8, 1x3d8, 1x2d8f), i ara tocava ajuntar 3 castells que ja havíem assolit durant l’any.

Després dels pilars de 4 d’entrada (3 per ser més concrets), ens enfrontàvem al 2d8f, per primer cop a la plaça d’Octavià es va decidir canviar l’orientació del castell, i si fins a data d’ahir sempre l’havíem fet paral·lel al rosetó, aquest cop es va fer perpendicular per motius tècnics.

No sabem si va ser això, va ser perquè era el segon de la temporada, va ser perquè es van alinear tots els astres del món mundial o perquè portem quasi una seixantena de soques de 2d8f a l’assaig i 14 folres a terra sencers, però el cas que va ser una de les torres de 8 més tranquil·les que hem tingut, almenys així ho va dir la gent que estava a la soca i el que ens va transmetre la gent que ho van veure des de fora.

A segona ronda es va decidir encara el 3d8, castell que aquest inici de temporada ens està portat algun que altre maldecap però que les últimes setmanes li estem agafant la mida. El castell de forma similar al que vam fer a Cerdanyola es va carregar de forma força solvent (un pèl lent pel meu gust), i la descarregada va ser molt més plàcida que el primer d’aquesta temporada, tot i així no va tenir l’execució perfecta que volem tenir amb aquesta estructura.

Per acabar ronda de castells, i firmar la tripleta més matinera que hem fet mai, un 4d8 que aquest any sembla que de moment (creuem els dits) ens està donant menys problemes que anys enrere, i això que com va ser habitual portava algun canvi respecte a l’anterior (de fet els últims quatre 4d8 no han tingut cap alineació similar a nivell de tronc i pinyes). El 4d8 va pujar força bé de mides i fins a la sortida de dosos ens van mantenir  força similars. Un altre a la saca i ja en van 6.

I abans de celebrar aquesta tripleta, tres pilars de 5 descarregat, aquest cop si, amb el rosetó darrera.

Pel que fa a les altres colles vam poder gaudir dels primers 7d8 tant de Gracia i de Sabadell en segona ronda, colles que dominen a la perfecció aquesta estructura. Els nostres veïns Saballuts vam acompanyar aquest castell del seu primer 2d8f carregat de la temporada i del 3d8 que van assolir sense massa problemes. Els Castellers de la Vila de Gràcia vam apostar també pel 3d8 en primer ronda però en tercera ronda van descarregar el 2d7. Bordegassos de Vilanova que està en un altre moment de la temporada van fer rodatge amb el 5d7 com millor castell, el 4d7a i el 4d7 (pensant ja amb el 4d8) van completar la seva actuació.

P.D.  He repassat 4 cops que no em deixes cap pilar de 4 nostre, de fet m’he plantejat no ficar-los perquè així tindria alguna interacció a Twitter reclamant-los 😉

Resum Diada Sant Ponç:

Castellers de Sant Cugat: 3p4, 2d8f, 3d8, 4d8, 3p5
Castellers de la Vila de Gracia: p4, 3d8, 7d8, 2d7, v5
Castellers de Sabadell: 2p4, 2d8fc, 7d8, 3d8,  2p5
Bordegassos de Vilanova: p4, 5d7, 4d7a, 4d7, p5

 

Temporades: 2017.

Deixa un comentari